İki Dünya Arasında Varolmanın Sancısını Güzelce Anlatan Dizi: Ramy

2019 en başarılı yapımları arasında sessiz sedasızca yerini alan Ramy, Mısırlı Müslüman göçmen bir ailenin oğlu olan Ramy'nin doğup büyüdüğü New Jersey'deki manevi yolculuğunu anlatıyor.


Bu şahane diziye biraz yakından bakalım...

2019 yılının Nisan ayında yayın hayatına başlayan Ramy, daha ilk bölümü itibarıyla yılının en başarılı yapımları arasında yerini aldı.


Zira uzun süredir bu kadar samimi, gerçekçi ve insan olmanın arada kalmışlığını anlatan bir dizi karşımıza çıkmamıştı.

Mısırlı Müslüman bir ailenin New Jersey'de doğup büyümüş oğlu Ramy'nin manevi olarak kendini bulma yolculuğu bu dizi. Dizinin başrolü, yaratıcısı ve yazarlarından biri olan Ramy Youssef'in kendi hikâyesinden yola çıkıyor.


Ramy Youssef tıpkı dizideki karakteri gibi ABD'de doğup büyümüş Mısırlı Müslüman bir ailenin çocuğu. Hayatında çok fazla olasılığa açık ancak içerisinde bir yerlerde manevi yolculuk ihtiyacı güden biri olarak kendi hayatının gerçeklerini bu diziyle buluşturuyor.

Ramy yaşıtı herkes gibi kendi hayatında rotasını bulmaya çalışan bir genç. Gerek kendi arkadaş çevresiyle gerekse parçası olduğu Müslüman cemaatle bu rotada yön bulmasını sağlayacak her türlü olasılığa açık.


Dizinin belki de en güzel yanlarından biri bu. Ramy her şeyiyle oldukça gerçekçi biri. Her insan gibi hayatta çok fazla şeye dair şüpheleri varken bir yandan da iç sesini dinlemeye çalışıyor. İnsan olmanın arada kalmışlığını buram buram iliklerinizde hissediyorsunuz bu karakter sayesinde.

Dizi bir yandan ABD'de yaşayan Müslüman kesimin sıkça maruz kaldığı basmakalıp durumlara eleştirel bir dille yaklaşırken bir yandan ana karakterinin kendi manevi dünyasındaki huzursuzluğunu oldukça başarılı şekilde ekrana taşıyor.


Ramy kendi yolculuğunda, romantik ilişkilerinde ve mensubu olduğu dince çelişkili olacak durumlar içerisinde tam anlamıyla savrulduğu ama ısrarla dümene tutunmaya çalıştığı bir rota izliyor dizide.

Kendine çokça sözler veriyor; birçoğunu gerçekleştiremiyor herkes gibi. Fakat kendi manevi yolculuğunda daha emin adımlarla ilerleyebilmesi için kökenlerine dönmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu başarılı yapım diziye adını veren ana karakter Ramy çevresinde gelişse de yalnız onunla sınırla kalmıyor. Müslüman aile çekirdeği tam anlamıyla mercek altına alınıyor.


Gençliklerinde bambaşka bir ülkeye göçmüş ve burada her şeye rağmen tutunmaya çalışıp aile kurmuş anne babanın hikâyesinden...


Müslüman bir ailede kendi hayatını ve kendi doğrularını yaşamak isteyen kız kardeş Dena'ya kadar her hikâye kendi biricikliğiyle gözler önüne seriliyor.


10 bölümlük ilk sezonun ardından Ramy Youssef, 2020 Altın Küre Ödülleri'nde layık görüldüğü ödülle hem dizinin hem de kendi başarısının bir kez daha altını çizdi.


Ramy'nin manevi yolculuğunun tüm hızıyla süreceği dizinin ikinci sezonunda kadroya katılan isimlerden biri iki Oscar ödüllü usta aktör Mahershala Ali oldu.


Kendisi Ramy'nin manevi yolculuğunda onun elinden tutmaya çalışacak olan Sheikh karakterine hayat veriyor.

Bu şahane diziyi izlemeyenlere şiddetle tavsiye ediyor, 29 Mayıs'ta başlayacak ikinci sezon için gün sayanlarıysa yeni sezonun fragmanıyla baş başa bırakıyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu