Altında Farklı Anlamlar Barındıran 8 Tuhaf Çocuk Davranışı

Çocuklar bazen garip davranışlar sergileyebilir. Ancak bu davranışların altında bir anlam yatıyor.

Çocuklar, büyüme aşamasında dünyayı tanımaya ve anlamlandırmaya çalışır. Bu süreçte ise alışılmışın dışında bazı davranışlar sergileyebilirler. Yetişkinlerin alışkın olmadığı bu davranışlar ise çocukları anlayabilmemiz için oldukça önemli. Çünkü çocukların bu davranışlarının altında aslında bazı sebepler yatıyor. İşte ne anlama geldiğini merak ettiğiniz 8 tuhaf çocuk davranışı…

Çocuğunuz için faydalı olabilecek uygulamalara buradan ulaşabilirsiniz.


1. Nefesini tutmak
Çocuklar sinirlendiklerinde ya da üzüldüklerinde farklı tepkiler verebilirler; bazıları ağlar, bazıları bağırır, bazıları ise nefesini tutabilir. Çocuklar 1 dakikaya kadar nefes almayı bırakabilir, bu esnada ise morarabilirler. İster inanın ister inanmayın, bu aslında kontrol edebilecekleri bir şey değil. Bu tip bir davranış, çocuğunuzun öfkeli, üzgün, korkmuş olduğunu gösterebilir. Korkutucu görünse de, genellikle zararsızdır ve bu 4 veya 5 yaşlarında sona erer. Ancak sona ermezse bir uzmandan destek alabilirsiniz.


2. Sürekli kıyafetlerini çıkarmak
Çocuklar çıplak olduklarında utanmazlar. Bu nedenle her yerde, hatta halka açık yerlerde bile kıyafetlerini çıkarabilirler. Giysileri onlara rahatsız hissettirdiği için ya da terledikleri için bunu yapabilirler. Soyunmanın bir başka nedeni ise; çocukların bunu kendi başlarına yapmayı öğrenmesidir. Bunu yaptıklarında kendilerini daha bağımsız ve öz güvenli hissederler.


3. Kirli suları içmeye çalışmak
Çocuklar banyo suyunun içme suyundan farklı olduğunu anlamayabilir. Öte yandan yoldaki su birikintisiyle de oynayabilirler. Bu oyun esnasında da suyu içmenin eğlenceli olacağını düşünebilirler. Bu nedenle onlara içme suyu ile kirli suyun farkını anlatmanız gerekiyor.


4. Başlarını beşiğe ya da farklı yerlere vurmak
Bazı çocuklar uykuya daldığında veya gecenin ortasında başlarını beşiklerinin korkuluklarına, yastıklarına veya minderlerine vururlar. Çocukların yaklaşık yüzde 15’i bunu yapıyor. Bazı kişiler bunu bir problem olarak değerlendiriyor. Bazı kişiler ise bunun, parmak emme gibi kendini yatıştırıcı bir davranış olduğuna inanıyor. Her durumda çocukların zarar görmemesi içi bu davranışı engellemeniz gerekiyor. Bir uzmandan yardım almakta fayda var.


5. Eşyaları kulaklarına, burunlarına ya da ağızlarına sokmak
Çocuklar dünyayı keşfetmeyi sever. Bu yüzden bazı oyuncaklarını kulaklarına, burunlarına ya da ağızlarına sokabilirler. Bunu yaptıklarında yeni bir şey denediklerini düşünürler ve ne olacağını görmek isterler. Ancak tabii ki burunlarına bir şey kaçması onlar için tehlikeli olabilir.


6. Garip şeyler yemek
Çocuklar, böceklerden, mukusa hatta kire kadar neredeyse her şeyi yiyebilirler. Yeni şeyler keşfetmek isterler ve bunu yapmak için tat reseptörlerini kullanmaktan daha iyi bir rol yok! Ancak tabii ki bu tip bir davranış ona zarar verebilir. Bu nedenle çocuğunuzu yeme alışkanlıkları konusunda uyarmanız gerekebilir.


7. Kendi saçlarını çekmek
2 yaşın altındaki çocuklar kendilerini sakinleştirmek için saçlarını çekebilir. Bu yaygın bir çocuk davranışı. 3 yaşında ise, ebeveynlerinin buna nasıl tepki verdiğini fark etmeye başlarlar ve bu davranışı dikkat çekmek için yapabilirler. Daha büyük çocuklarda ise saç çekme psikolojik bir sorunun işareti olabilir. Bu nedenle bir uzmana danışmak gerekebilir.


8. Hep aynı kitabı okumayı istemek
Bildikleri bir hikayeyi dinlemek çocukların kendilerini kontrol altında hissetmelerine yardımcı olabilir. Bu kontrol ise onlara rahatlık hissi verir, kendilerini güvende hissederler. Ebeveynlerinin yatmadan önce onlara bir kitap okuyacağını biliyorlar ve hikayenin nasıl gittiğini biliyorlar, böylece rahatlayabilir ve uykuya dalabilirler.

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1. Küfür Yasaktır
2. birinci kural aynen geçerlidir.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu